▪ آیا می دانستید که بسیاری از واژه های عربی در زبان فارسی در واقع عربی نیستند و اعراب آن ها را به معنایی که خود می دانند در نمی یابند؟ این واژه ها را ساختگی (جعلی) می نامند و بیشترشان ساختهٔ ترکان عثمانی است. از آن زمره اند:
ابتدایی (عرب می گوید: بدائی)، انقلاب (عرب می گوید: ثوره)، تجاوز (اعتداء)، تولید (انتاج)، تمدن (مدنیه)، جامعه (مجتمع)، جمعیت (سکان)، خجالت (حیا)، دخالت (مداخله)، مثبت (وضعی)، مسری (ساری)، مصرف (استهلاک)، مذاکره (مفاوضه)، ملت (شَعَب)، ملی (قومی)، ملیت (الجنسیه) و بسیاری از واژه های دیگر.
بسیاری از واژه های عربی در زبان فارسی را نیز اعراب در زبان خود به معنی دیگری می فهمند، از آن زمره اند:
رقیب (عرب می فهمد: نگهبان)، شمایل (عرب می فهمد: طبع ها)، غرور (فریفتن)، لحیم (پرگوشت)، نفر (مردم)، وجه (چهره) و بسیاری از واژه های دیگر.
نام مشهور غربی تختجمشید ، یعنی پِرْسِهْ پُلیْس (Perse Polis) ریشه غریبی دارد. در زبان یونانی، پْرسهْپُلیْس و یا صورت شاعرانه آن پِرْسِپْتوُلیْس Persep tolis لقبی است برای آِتِنه، الهه خرد و صنعت و جنگ، و «ویرانکننده شهرها» معنی می دهد.این لقب را آشیل، شاعر یونانی سده پنجم ق.م. در چکامه مربوطه به پارسیان، به حالت تجنیس و بازی با الفاظ، در مورد «شهر پارسیان» به کار برده است (سُوکنامه پارسیان، بیت 65). این ترجمه نادرست عمدی، به صورت سادهترش، یعنی پرسه پلیس، در کتب غربی رایج گشته و از آنجا به مردم امروزی رسیده است. خود ایرانیان نام «پارسه» را چند قرن پس از برافتادنش فراموش کردند چون کتیبهها را دیگر نمیتوانستند بخوانند و در دوره ساسانی آن را «صدستون» میخواندند. البته مقصود از این نام، تنها کاخ صدستون نبوده است، بلکه همه بناهای روی صفه را بدان اسم میشناختهاند. در دورههای بعد، در خاطر ه مردم فارس، «صدستون» به «چهلستون» و «چهلمنار» تبدیل شد. جُزَفا باربارو، از نخستین اروپاییانی که این آثار را دیده است (سال 1474 میلادی)، آن را ِچْلمِنار (چهلمنُار) خوانده است. پس از برافتادن هخامنشیان خط و زبان آنها نیز بتدریج نامفهوم شد و تاریخ آنان از یاد ایرانیان برفت، و خاطره شان با یاد پادشاهان افسانهای پیشدادی و نیمه تاریخی کیانی درهم آمیخت، و بنای شکوهمند پارسه را کار جمشید پادشاه افسانهای که ساختمانهای پرشکوه و شگرف را به او نسبت میدادند دانستند و کمکم این نام افسانهای را بر آن بنا نهادند.
سوگند در اصل یک دستگاه دروغ سنج باستانی بوده .
سوگند یا سئوکند به معنای گوگرد است. در قدیم یکی از روشهای نهایی اثبات
اتهام متهمان، خوراندن گوگرد به آنان بودهاست. چنانچه متهم بعد از خوردن
گوگرد یا همان سوگند زنده میماند، حکم به برائتش میدادند.
اصطلاح سوگند خوردن که تأکید شخص بر صحت گفتههایش است، در اصل از همین امر گرفته شدهاست.
مرد ، هم ریشه با واژه مَرگ است .مرد بیش از زن به مرگ نزدیک است زیرا بیرون از خانه و در جست و جوی برآوردن نیازهای خانواده است . زَن از زادن و زندگی است . زن ، زادن و زندگی هم ریشه اند. دُختر از ریشه « دوغ » است که در میان مردمان آریایی به معنی« شیر» بوده و ریشه واژه ی دختر « دوغ دَر » بوده به معنی « شیر دوش » زیرا در جامعه کهن ایران باستان کار اصلی او شیر دوشیدن بود . به daughter در انگلیسی توجه کنید . واژه daughter نیز همین دختر است . gh در انگلیس کهن تلفظی مانند تلفظ آلمانی آن داشته و « خ » گفته می شده . در اوستا این واژه به صورت دوغْــذَر doogh thar و در پهلوی دوخت . دوغْدَر در اثر فرسایش کلمه به دختر تبدیل شده است . اما واژه پسر ، شاید چیزی مانندِ « پوسْتْ دَر » بوده است . کار کندن پوست جانوران بر عهده پسران بود و آنان چنین نامیده شدند . «پوستْدَر» برای سادگی تلفّظ به« پسر » تبدیل شده است . در پارسی باستان puthra پوثرَ ، در زبان پهلوی پوسَـر و پوهر و در هند باستان پسورَه است . در گویش تاتی اشتهارد هنوز به پسر می گویند « فور » و در سنگسر « پور » می گویند . در
کردی فَیلی هنوز پسوند « دَر » به کار می رود . مانند « نان دَر » که به
معنی « کسی است که وظیفه نان آوری خانواده را بر عهده دارد . » حرف
« پـِ » در « پدر » این گونه می نماید که از ریشه واژه « پاییدن » است . «
پدر » به معنی پاینده « کسی که می پاید . » کسی که مراقب خانواده اش است و
آنان را می پاید . پدر در اصل پایدر یا پادر بوده و جالب است که تلفظ «
فاذر » در انگلیسی بیشتر به « پادَر » شبیه است تا تلفظ فارسی «پدر» . خواهر ( خواهَر ) از ریشه «خواه » است یعنی آنکه خواهان آسایش خانواده است . « خواه + ــَر یا ــار » . در اوستا خواهر به صورت خْـوَنــگْـهَر آمده است . در
لُری حرف واو در « خوار » یا « هُوار » هنوز تلفظ می شود . در کردی ایلام و
کرمانشاه « خْـوِشِـگ » گفته می شود که باز هم حرف واو تلفظ می گردد . بَرادر نیز شاید در اصل « بَرا + در » باشد . یعنی کسی که برای ما کار انجام می دهد. کار انجام دهنده برای ما و برای آسایش ما . « مادر » نیز شاید به معنای « پدید آورنده ی ما » باشد . شاید پذیرش معنای پدر و مادر و دختر و برادر با توجه به کلمات انگلیسی FATHER / MOTHER / DAUGHTER /brother تا اندازه ای دشوار باشد . اما خوب است بدانیم که جایگاه اصلی آریاییان که احتمالاً شمال دریای مازندران بوده است
به سرزمین ایران نزدیک تر است تا سرزمین اروپا و آریاییانی که به اروپا
کوچیدند زبانشان با مردمان بومی آنجا آمیزش یافت و واژگانی نوین در زبانشان
پدید آمد . البته در ایران نیز همین حالت بود ولی کمتر . هرچند اقوامی دارای زبانهای آریایی پیش از مهاجرت آریاییان در ایران بودند
ولی در اروپا که سرزمین آبادتری بود اقوام بیشتری به نسبت ایران در آن
وجود داشت که زبانهای دیگری داشتند و زبان آریاییان در آمیزش با آنان بیشتر
دگرگون شد . ضمناً این چند واژه در همه جای ایران این گونه تلفّظ نمی گردد
. مثلاً کردها به مادر می گویند دالِگ،دایْک به پدر می گویند باوْگ یا
باوْک به خواهر می گویند خْوِشِگ یا خْــوِشِک به برادر می گویند بِرا به
پسر می گویند کُر . برای دختر چند واژه دارند . دویَت ( با ادغام یاء و واو ) / کَنیشک / کِچ / کیژ
. در تاتی ، گیلکی و دیگر زبانهای ایرانی جز فارسی نیز مانند کردی کلمات
دیگری وجود دارد . مانند ریکا و کیجا به معنی پسر و دختر در شمال ایران . جالب است که در عربی « رَجـُل : مرد » با
« رِجـْل : پا » هم ریشه است زیرا از اعضای بدنش پاهایش بیش از دیگر
اندامها در خدمت او بودند . وظیفه اصلی مرد شتاب به این سو آن سو برای
یافتن خوردنی بوده است . « اِمــرَأة » نیز مؤنّثِ « اِمرَأ : انسان » است . پس « امرأة » یعنی « انسان مؤنث » . در
عربی نیز « اِبن : پسر» با گرفتن تاء تأنیث به « اِبنة » تبدیل شده است و «
ابنة » نیز به « بِنْت » تغییر کرده است . پس « بَنات » به معنی «دختران »
در اصل جمع « ابنة » و به صورت « اِبنات » بوده سپس به « بَنات » تغییر شکل داده است . جالب
است که در عربی نیز همچون فارسی معنای لَبَن تغییر کرده و در کاربرد
امروزی لبن به معنی شیر نیست . در عراق « لَبَن » که کوتاه شده «لَبَن رائب
» است به معنی « دوغ » است و گاهی منظور عرب از لبن ، ماست است و امروزه
در عربی به شیر خوردن می گویند : « حَلیب ». ماست نیز در گویش معلی عراق «
رَوبة » و در عربستان سعودی « زُبادی » گفته می شود . اما « نِساء، نِسوان و نِسوَة » جمع های مکسّری هستند که از جنس خود مفرد ندارند . پس ناچاریم که مفرد آن ها را « امرأة » بگیریم .
The figure below shows the timeline of the history of the English language. The earliest known residents of the British Isles were the Celts, who spoke Celtic languages—a separate branch of the Indo-European language family tree. Over the centuries the British Isles were invaded and conquered by various peoples, who brought their languages and customs with them as they settled in their new lives. There is now very little Celtic influence left in English. The earliest time when we can say that English was spoken was in the 5th century CE (Common Era—a politically correct term used to replace AD).
In case you hadn’t made the connection, “England” ← “Engla Land” ← “Angle Land” (Land of the Angles, a people of northern old Germany). Their name lives on in the district of England named East Anglia, and also in the Anglican Church. In the present day there is still a region of Germany known as Angeln, which is likely the same area from which the original Angles came. Angeln lies in Schleswig-Holstein on the eastern side of the Jutland peninsula near the cities of Flensburg and Schleswig.